Industria de sănătate a obținut progrese semnificative prin integrarea cu inteligenta artificiala (IA) în operațiunile din domeniu medical. În domeniul farmaceutic, inteligenta artificiala rezolvă probleme care pot impune anumite limite, cum ar fi analiza rapidă a seturilor mari de date. Acest aspect deschide calea pentru dezvoltarea mai eficientă a medicamentelor și lansarea rapidă pe piață. Asftel, apare o nouă abordare a îngrijirii pacientului în care AI joacă un rol în fiecare etapă, de la descoperirea medicamentelor la diagnosticare și tratament.
AI poate să înlocuiască directivele existente privind îngrijirea pacienților, prin oferirea unor soluții mai adecvate decât cele oferite de un medic, bazate pe istoricului pacientului. În acest fel, se evidențiază potențialul tehnologiei în ceea ce privește sănătatea populației. Indiferent dacă este dezvoltată pentru a funcționa autonom și continuu, sau în același timp cu un medic, AI aduce anumite beneficii.
Eficientizarea procesului de dezvoltare, testare și lansare a medicamentelor
Dezvoltarea noilor medicamente va fi ajutată de AI. Fără a fi tehnică, modelarea predictivă bazată pe inteligență artificială poate identifica ce parte a corpului va fi vizată de un medicament și cum va ajuta gestionarea anumitor boli. În acest fel, AI poate grăbi procesul de descoperire și dezvoltare a medicamentelor.
De asemenea, atunci când noi medicamente sunt testate pe oameni, inteligenta artificiala poate juca un rol radical în identificarea pericolelor pentru sănătate. În general, studiile sunt împărțite în 4 faze, fiecare fază fiind marcată de administrarea medicamentului la o un grup mai mare de participanți. Cu ajutorul inteligenței artificiale, fazele 1 și 2 sunt urgentate și pot fi identificate anumite efecte adverse care ar putea apărea. Totodată, se poate identifica și ce ar trebui aplicat în fazele ulterioare, iar tehnologia poate eficientiza scorul pacienților, screeningul și randomizarea, oferind predicții privind modul în care medicamentul va fi absorbit și metabolizat, precum și identicarea indicatorilor de toxicitate.
Din perspectiva pacientului, acest aspect înseamnă achiziționarea medicamentelor la un preț mai mic. Costul medicamentelor nu este ridicat din cauza costurilor de producție, ci din cauza costurilor implicate în cadrul acestor studii preclinice și clinice.
Impactul pentru inteligența artificiala în această ramură a produselor farmaceutice este enorm și de aceea, în 2023, există probabilitatea să apară mai multe parteneriate între companiile de software și organizațiile din domeniul asistenței medicale specializate în administrarea clinică, documentarea studiilor clinice și documentația spitalului.
Beneficiile obținute de pacienți prin inteligenta artificiala
În multe privințe, pandemia de COVID-19 a grăbit utilizarea AI în domeniul sănătății. De exemplu, la nivelul vânzării cu amânuntul în farmacii, s-a observat o creștere a procesului de asistare robotică, precum și o creștere a popularității farmaciilor independente pentru eliberarea fără contact.
Deși reglementările încă impun ca un farmacist să fie disponibil pentru consultații cu pacienții, înainte de achiziționarea medicamentelor, progresele obținute la nivelul gestionării inventarului și fluxului de lucru au un impact mare asupra îngrijirii pacientului. Modelele de inteligență artificială pot prezice fluxul de pacienți din farmacie și orele de vârf ale serviciilor și pot analiza istoricul pacienților pentru a identifica cine își ridică rețetele la timp.
Rezultatul este economisirea de timp (și mai puțin stres) pentru toți: pacientul intră și iese din farmacie mai repede, iar farmacistul va realiza procesul de inventariere și gestiune într-un mod mai eficient.
Interacțiunea pacient – AI este observată deja la nivelul farmaciilor locale, care folosesc un software ce atenționează farmaciștii (cu ajutorul bazei de date disponibile despre pacient), dacă utilizarea unei noi rețete poate fi periculoasă atunci când este combinată cu terapia medicamentoasă sau afecțiunile medicale existente ale pacientului. Când este emis acest avertisment, farmaciștii au obligația de a interveni.
Utilizarea de inteligenta artificiala este una benefică atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ și îi ajută pe clinicieni să decidă ce este mai bine pentru un pacient. Timp de zeci de ani, medicii și lucrătorii medicali au aplicat îndrumări literale ale manualelor pentru a trata orice, de la simptome ușoare la afecțiuni grave.
Cu ajutorul unei rețele de date bazată pe inteligență artificială, actualizată pe parcursul tuturor etapelor procesului de îngrijire a unui pacient – medic primar, specialist, spital și farmacist – crește probabilitatea ca tehnologia să ofere o predicție mai precisă a tratamentului (medicamentului) potrivit pentru un pacient.
Concluzie
Aplicarea AI în domeniul farmaceutic înregistrează o serie de avantaje atunci când este vorba de îngrijirea îmbunătățită a pacientului; terapii medicamentoase mai eficiente și economisirea timpului în fiecare etapă, de la proiectarea și dezvoltarea medicamentelor până la preluarea medicamentelor de la farmacie. Implementarea cu succes a AI în domeniul sănătății se traduce prin potriviri mai puternice a simptomelor pacientului cu diagnostice medicale mai precise și cu un tratament corespunzător.