Ce este inteligenta artificiala?

Inteligenta artificiala (IA) este utilizarea tehnologiei digitale pentru a crea sisteme capabile să îndeplinească sarcini considerate în mod obișnuit ca necesitând inteligență umană.

IA nu este o tehnologie nouă. Unele tehnologii IA există de decenii, însă progresele înregistrate în puterea de calcul, disponibilitatea unor cantități mari de date și noi programe informatice au dus la progrese majore într-o perioadă scurtă.

IA este deja utilizată în multe aplicații din viața cotidiană, cum ar fi:

  • asistența virtuală
  • diagnosticele medicale
  • traducerile automate
  • instrumentele de navigație
  • controlul calității în procesul de fabricație
  • anticiparea dezastrelor naturale

IA poate contribui la o economie mai inovatoare, mai eficientă, mai durabilă și mai competitivă, îmbunătățind în același timp siguranța, educația și asistența medicală pentru cetățeni. De asemenea, ea sprijină lupta împotriva schimbărilor climatice.

Inteligenta artificiala (IA) reprezinta capacitatea masinilor de a simula inteligenta umana pentru a rezolva probleme, invata, adapta si lua decizii. Aceasta tehnologie se bazeaza pe algoritmi complexi si modele matematice care permit sistemelor informatice sa analizeze datele, sa identifice tipare si sa ofere solutii eficiente pentru diverse sarcini. In prezent, IA este folosita in numeroase domenii precum sanatatea, finantele, productia, comertul online sau transporturile pentru a imbunatati procesele operationale si a aduce valoare adaugata. Cu toate avantajele sale, exista totusi si provocari legate de etica utilizarii inteligentei artificiale care necesita o atentie sporita din partea specialistilor in domeniu.

UE sprijină dezvoltarea tehnologiei IA, însă recunoaște riscurile potențiale și încurajează o abordare etică și centrată pe factorul uman a acestei tehnologii.

Scroll to Top